Du er styggere enn du tror


Overskriften er egnet til å provosere, jeg vet det. Merkelig nok, for i utgangspunktet er det kun en faktaopplysning. Flere forskningsrapporter konkluderer med at de fleste av oss har en tendens til å overvurdere eget utseende. Et eksempel er en studie gjennomført av Nicholas Epley ved University of Chicago. Deltakerne i undersøkelsen ble fotografert. Ved hjelp av dataprogrammer ble bildet modifisert til både mer og mindre attraktive versjoner. Forsøkspersonene ble så forelagt fotoene og bedt om å peke ut det de trodde var originalbildet. 90% valgte bildet som var retusjert til å være mest attraktivt. Flere lignende undersøkelser har vist tilsvarende resultat.

Ikke undervurder oss gladstygge

Selv anser jeg mitt ytre attraksjonnivå for å være trygt plassert midt på treet. Objektivt sett , ut i fra det overstående, så befinner meg vel egentlig i gruppen «middels minus». En 4'er eller noe sånt. Det lever jeg fint med. Litt gladstygg. For jeg er ganske glad også.. Ellers er jeg ufortjent tynn i forhold til kosthold og (manglende) trening.

Media, reklame og vrangforestillinger

Doves velkjente slagord lyder «You are more beautiful than you think» . Mediene er også ofte preget av lignende retoriske overskrifter. Realisten i meg blir smått oppgitt fordi det er allmenngyldig feil, men den bakenforliggende logikken forundrer mest. Åpenbart er det et forsøk på å framstå sympatisk og løpe det godes ærend. Produktene skal selges og artiklene klikkes. Folk skal slikkes opp etter rævva. Du skal bli glad for at du har undervurdert deg selv og egentlig er kjempeflott. Greit nok, men hvorfor dikte opp en slik innbilt virkelighet når sannheten er mye mer fantastisk? Det at vår eminente hjernen manipulerer vår egen utseendeforståelse i en positiv retning, er jo en helt genial greie. Permanente ølbriller! En ærligere og, i alle fall for meg, mer appellerende reklametekst ville vært « Din naive positivisme får deg til å føle deg pen». Snakk om gladsak! Jeg tror dessverre aldri vi kommer så langt et produkt som Photoshop kan profittere på sloganet « gjør deg så flott som dine indre vrangforestillinger forteller deg at du er».

De pene og selvkritiske

De nevnte forskingsresultatene virker sikkert overraskende på mange. Bare innrøm at du er noe stussende og lettere skeptisk. Er jo ikke akkurat den type vinklinger vi er vant til gjennom nyhetsbildet. Tabloidene overfokuserer som kjent på den lille gruppen vi-som-er-pene-og-veltrente-men-likevel-ikke-er-fornøyde-med-eget-utseende. Modeller som føler de ikke er fine nok og billedskjønne bloggere som propper ansiktet fult av botox for å rette på selvbildet. De som velvillig lar seg portrettere med tåredryppende historier som « jeg blir aldri fornøyd med eget utseende». De som med overbevisning kan si at å fylle leppene med kjemiske midler er helt nødvendig for deres egen selvtillit. Sikkert fint at dere får spalteplass og jeg skal ikke forsøke å bagatellisere de problemene som er knyttet til spiseforstyrrelse og psykiske plager pga utseendepress. Men dere er fortsatt en bitte liten minoritet, kjære venner. En stor andel av småtjukke norske kvinner og menn er ikke en gang klar over at de er overvektig. Feite og fornøyde, de fleste av dem i alle fall.

Gladstygge realister. Join the club!

Hele problemet, og nå forsøker jeg å være litt seriøs, er at utseendet blir knytta opp mot indre velvære og livskvalitet i det hele tatt. Jeg bør starte min egen klubb. I så fall, meld deg inn kjære leser. Bli med på laget til oss gladstygge realister. Lever du opp til klubbens to eneste statututter-; 1. aksepter ditt eget utseende , 2.gi ellers litt faen - kan jeg friste med en fortreffelig hverdag. Lover forsvinnende lite tid på sminking, et avslappet forhold til trening og du skal slippe å lese en eneste rosablogg! Du blir en livsnyter, kort og godt.

La meg avslutte med et herlig avslappende sitat, som kan få oss alle til å føle oss litt bedre:)

"Du er ikke spesiell. Du er ikke en vakker og unik snøkrystall. Du er av det samme råtne organiske materiale som alt annet. Vi er alle en del av den samme komposthaugen»

 Chuck Palahniuk, Fight Club

Ha en strålende søndag!

9 kommentarer

tanketromling

17.04.2016 kl.06:35

Jeg går ut fra at det er hun i speilet vi skal tenke på som den pene. Men jeg må innrømme at hun med den store rumpa var mye mer fristende! Det er jo hun som er deilig. Hadde ikke nølt et øyeblikk med å velge henne fremfor hun andre. Så hva damer og hva menn ser på som pent tror jeg er ganske forskjellig, gitt.

frekkfrue

18.04.2016 kl.13:09

Søtt sagt. Skulle ønske den gemene hop av menn tenkte det samme, men er vel litt tvilende

23.04.2016 kl.23:24

Frekkfrue?

Som blogg navn??

Serr??

frekkfrue

23.04.2016 kl.23:27

Anonym: Orddelingsfeil der gitt. Bloggnavn. Ja, serr!

Roberta Pimentel

24.04.2016 kl.00:27

Tror vi må bare lære oss å gi litt F.. Jeg blir aldri tyn nok :-P

frekkfrue

24.04.2016 kl.15:00

Roberta Pimentel: Bra, da har jeg et medlem i klubben allerede forstår jeg:)

Knotmerr

24.04.2016 kl.15:36

Råtne organiske matriale!!! Nå lo jeg godt! Takk :-)

frekkfrue

24.04.2016 kl.15:45

Knotmerr: Hehe..ja man blir oppmunteret av slikt:)
Man kan ikke bli så provosert av dette vel. Er jo sant. Noen er virkelig styggere enn de tror. Værste jeg veit er mennesker som tror de er pene o.l (noen er det også) det gjør dem bare stygge og usjarmerende

Skriv en ny kommentar

frekkfrue

frekkfrue

31, Oslo

Kategorier

Arkiv

hits